Cariera

Sorin Ghionea (n. 11 mai 1979, Galați) este un fotbalist român care joacă pe postul de fundaș central. În prezent este legitimat la echipa Viitorul Constanța.

Performanțe internaționale

A jucat pentru Steaua București în grupele UEFA Champions League, contabilizând 11 meciuri și reușind să marcheze un gol împotriva echipei ucrainiene Dinamo Kiev, meci disputat la Kiev, pe stadionul Lobanovski Dinamo, terminat cu scorul 1-4.

Începutul carierei

La vârsta de 12 ani, pe când era în clasa a 5-a, profesorul Tică Ploieșteanu l-a descoperit pe Ghionea și l-a chemat să dea probe la clubul Oțelul Galați. A doua zi Sorin s-a prezentat la stadion și a fost ales dintre alti puști. A făcut fotbal timp de un an și jumătate. Dupa un an și jumătate, la insistențele antrenorului, Ghionea s-a transferat la școala sportivă, unde n-a stat decât o săptămână. Revenit la școala generală, s-a lăsat de fotbal, pentru a relua activitatea înaintea intrării în clasa a zecea. S-a dus la Oțelul la juniori și a fost pus să joace fundaș stânga. În scurt timp s-a înființat campionatul de tineret unde a jucat pentru prima oară fundaș central.

Cariera profesionistă

După un an, a ajuns la Dunărea Galați, cu care a reușit evitarea retrogradării în liga a treia, fiind transferat în sezonul 1998-1999 la Oțelul Galați, unde debutează în prima ligă, la data de 7 august 1998 la meciul Oțelul - FC Național, scor 3-2.

În 2002 s-a transferat la Steaua, jucând doar 6 meciuri în sezonul 2002-2003, deoarece la sfârșitul turului i s-a descoperit virusul hepatic. După ratarea returului acelui sezon, în sezonul 2003-2004 a fost împrumutat înapoi la Oțelul. Sorin Ghionea a revenit în Ghencea în 2004.

Acolo, și-a câștigat locul în centrul apărării steliste, devenind omul de bază după accidentarea căpitanului Mirel Rădoi. Din 2009, după plecarea lui Rădoi, a fost căpitan al echipei.

În 2010 a părăsit pe Steaua, semnând cu echipa rusă FC Rostov.

A debutat în echipa națională a României pe 27 martie 2002, la amicalul România - Ucraina, scor 4-1.

Are în palmares cu Steaua: o semifinală de Cupa UEFA, 2 titluri de campion și trei calificări în Liga Campionilor, unde a marcat un gol.

La începutul anului 2010, este transferat de fostul său antrenor de la Steaua, Oleg Protasov, la echipa de Primă ligă rusă FC Rostov.

În 2011 semneaza un contract pe șase luni cu opțiune de prelungire pe încă doi ani cu formația FC Timișoara.[1]

Titluri

Sezon Club Titlu
2004-2005 România FC Steaua București Divizia A
2005-2006 România FC Steaua București Divizia A
2005-2006 România FC Steaua București Supercupa României

Additional Info